Založ si blog

Chcel doma vyrobiť čip. A toto sa stalo!

Problém s nedostatkom čipov trápi náš priemysel už dlhšiu dobu. Preto som sa zamyslel nad možnosťou výroby čipov na Slovensku. V dnešnom výhonku som sa zameral na otázky „čo“ vyrábať a kto by mohol byť „investor“ pre túto výrobu.

Produkt

Čip = procesor, mikroprocesor. Keď hovorím o čipoch (procesoroch) nemám na mysli, že budeme vyrábať hneď najvýkonnejšie procesory do stolných počítačov od Intelu alebo AMD. Tie sú totiž bežnej populácii najznámejšie pri spomenutí slova čip, procesor.

Je veľa iných výrobkov, ktoré potrebujú čipy. Napríklad bežné spotrebiče v domácnosti ako chladničky, práčky, umývačky riadu, mikrovlnky a iné. Ďalšie spotrebiče, ktoré potrebujú čipy sú napríklad kotol, termostat alebo elektronické ovládanie rekuperácie a klimatizácie. Taktiež televízory a smartfóny. Nezabúdajme ani na rastúci trend inteligentných domácností. A všetko čo je inteligentné (smart) potrebuje čipy.

Intel 4004, prvý čip Intelu z roku 1971

Samozrejme každého hneď ako prvé napadne náš automobilový priemysel, ktorý aktuálne kvôli nedostatku čipov stojí. Slovenská ekonomika je veľmi viazaná na automobilový priemysel. Postaviť fabriku na výrobu čipov vedľa automobilky aby sme problém s nedostatkom čipov vyriešili by bolo najjednoduchšie riešenie. Ale nezabúdajme na jeden detail. Samotné vyrobené čipy ale automobilkám nepomôžu. Čipy sú súčasťou infotainment systémov, ktoré automobilkám dodávajú dodávatelia. Takže ak na Slovensku vyrobíme čip, budeme ho musieť previezť do dodávateľskej fabriky (napr. do Nemecka), kde ho použijú na skompletovanie svojho elektronického systému. A ten znova doviezť na Slovensko do automobilky na montáž do automobilu. Takže na to, aby nám výroba čipov na Slovensku fungovala, potrebujeme mať funkčnú logistiku.

Na to, aby nám výroba čipov na Slovensku fungovala, potrebujeme mať funkčnú logistiku.

Investor

Otázka, ktorá každého zaujíma je – kto to všetko zaplatí? Kto bude investor? V prípade, že sa vláda SR nechce podieľať na zisku z výroby, môže pôsobiť len v roli sprostredkovateľa pre zahraničného investora. Zahraničný investor vtedy bude hradiť 100% nákladov a môže byť z Taiwanu (TSMC), Číny alebo USA.

V prípade, že by sa vláda SR chcela podieľať na zisku z výroby, môže vstúpiť do výroby čipov vlastnou investíciou. Nemusí to byť 100 % štátna firma. V tomto priemysle nemá Slovensko veľké skúsenosti a mohlo by to pre to dopadnúť krachom a zbytočne vyhodenými peniazmi. Štát môže do tejto výroby vstúpiť ako menšinový akcionár, napríklad na úrovni 30 – 40% akcií ale pod vedením zahraničného investora, ktorý má už s výrobou čipov skúsenosti.

(Pokračovanie nabudúce.)

Ďakujem za prečítanie. Ak máte otázky alebo postrehy k téme budem rád, keď zanecháte zmysluplný komentár. Alebo to môžeme spoločne prebrať naživo na streame.

Výhonok: 1


Chcel doma vyrobiť čip. A toto sa stalo! (3)

06.02.2022

Minule sme si prebrali otázky „čo“ vyrábať, kto bude „investor“ a „kde“ budeme vyrábať. Dnes sa zamyslím nad tým „kto“ bude vyrábať a aké „energie“ k výrobe potrebujeme. Kto Slováci a Česi sú veľmi zruční. Toho si všimli aj zahraničné korporácie, ktoré to využívajú vo vlastný prospech. Zamyslite sa nad tým. [...]

Chcel doma vyrobiť čip. A toto sa stalo! (2)

28.01.2022

Minule sme si prebrali otázku „čo“ vyrábať a kto bude „investor“ tejto výroby. Dnes navrhnem miesto „kde“ budeme vyrábať. Kde Keďže zdarné vyriešenie problémov s čipmi je aj v záujme štátu, ktorý nechce dotovať armádu nezamestnaných z automobiliek, mohol by štát ponúknuť pre túto výrobu už postavené ale opustené [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Adrian Zachar

Strojár, Konštruktér, Vizionár, Streamer. Zaoberám sa návrhom nových vecí (stroje, konštrukcie a stavby). Keď vidím, že sa dá niečo inovovať tak to detailne skúmam. Streamujem na Twitchi a Trove.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 15103x
Priemerná čítanosť článkov: 5034x

Autor blogu

Kategórie