Založ si blog

Chcel doma vyrobiť čip. A toto sa stalo! (3)

Minule sme si prebrali otázky „čo“ vyrábať, kto bude „investor“ a „kde“ budeme vyrábať. Dnes sa zamyslím nad tým „kto“ bude vyrábať a aké „energie“ k výrobe potrebujeme.

Kto

Slováci a Česi sú veľmi zruční. Toho si všimli aj zahraničné korporácie, ktoré to využívajú vo vlastný prospech. Zamyslite sa nad tým. Inak by tu fabriky ako Volkswagen, Stellantis, Kia, Jaguar a všetci ich dodávatelia neboli. Našu zručnosť dokazujú aj firmy mimo automobilový priemysel. Naše firmy vyrábajú pre celý svet napríklad diely pre ropovody / plynovody (ventily, fitingy), diely pre letecký priemysel alebo vesmírne družice (napríklad firmy Sterch, Krofian, Frentech Aerospace). To, že ich výrobky akceptuje celosvetový trh nabitý konkurenciou značí naozaj vysokú odbornosť a húževnatosť ľudí, ktorí sa vedia vysporiadať s akoukoľvek požiadavkou. Rovnako máme aj historické príklady ako Baťova éra alebo príklady zo socializmu, kedy sa v rôznych výskumných ústavoch robili revolučné koncepty na svetovej úrovni (napríklad kombajn SM500 alebo moderné vozne Pražského metra, dokument ČT: Zašlapané projekty). Mnoho projektov zo socializmu si síce uchmatlo svetové prvenstvo vo vývoji, no nebola politická vôľa aby sa reálne produkovali. O tom ale niekedy inokedy.

Slováci a Česi sú veľmi zruční. Toho si všimli aj zahraničné korporácie, ktoré to využívajú vo vlastný prospech.

Energie

Pri výrobe čipov sa spotrebuje obrovské množstvo vody. Firma TSMC informovala, že denne spotrebuje pri výrobe čipov 156 – tisíc ton vody. Tu je pre nás situácia priaznivo naklonená. Ale aj napriek tomu musíme zapracovať na ochrane vody, jej recyklácii a opätovnom návrate do krajiny. Nesmieme dopustiť bezhlavé plytvanie vodou v priemysle ale musíme investovať do hospodárnych výrobných procesov. Ďalšou dôležitou energiou je elektrická energia. Zatiaľ máme elektriny dostatok ale spojením s elektromobilitou a získavaním energie z obnoviteľných zdrojov môžeme mať v budúcnosti problém. Preto je dôležité dôkladné naplánovanie a nastavenie energetického mixu Slovenska aby sme predišli problémom s jej nedostatkom.

Ďakujem za prečítanie. Ak máte otázky alebo postrehy k téme budem rád, keď zanecháte zmysluplný komentár. Alebo to môžeme spoločne prebrať naživo na streame.

Výhonok: 3


Chcel doma vyrobiť čip. A toto sa stalo! (2)

28.01.2022

Minule sme si prebrali otázku „čo“ vyrábať a kto bude „investor“ tejto výroby. Dnes navrhnem miesto „kde“ budeme vyrábať. Kde Keďže zdarné vyriešenie problémov s čipmi je aj v záujme štátu, ktorý nechce dotovať armádu nezamestnaných z automobiliek, mohol by štát ponúknuť pre túto výrobu už postavené ale opustené [...]

Chcel doma vyrobiť čip. A toto sa stalo!

23.01.2022

Problém s nedostatkom čipov trápi náš priemysel už dlhšiu dobu. Preto som sa zamyslel nad možnosťou výroby čipov na Slovensku. V dnešnom výhonku som sa zameral na otázky „čo“ vyrábať a kto by mohol byť „investor“ pre túto výrobu. Produkt Čip = procesor, mikroprocesor. Keď hovorím o čipoch (procesoroch) nemám na mysli, že budeme vyrábať [...]

čaputová

Prezidentka odcestovala do Poľska, Duda jej odovzdá štátne vyznamenanie

16.04.2024 08:28

Čaputová navštívi aj jediné slovenské pamätné miesto spojené s protifašistickým odbojom.

Rusko opozícia Navaľnyj pohreb

Vzácny verdikt: Ruský súd priznal miliónové odškodné pozostalým po obete policajného mučenia

16.04.2024 08:03

22-ročný Ilnaz Pirkin spáchal samovraždu v októbri 2017 krátko potom, čo ho pustili zo strážnice v Nižnekamsku.

Trump Hush Money

V prvý deň procesu s Trumpom v kauze pornoherečky porotcov nevybrali

16.04.2024 07:50

Trump sa v pondelok ako prvý bývalý prezident v dejinách USA postavil pred súd v trestnom konaní.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Fico vyzval Dolinkovú, aby zabezpečila výstavbu nemocníc. Zostávajú jej dva roky, odborníci sú skeptickí

16.04.2024 07:30

Opozícia rezortu vyčíta zlú komunikáciu, nerealizovanie viacerých potrebných zmien, ustupovanie koaličnej SNS či záujmom finančnej skupiny Penta.

Adrian Zachar

Strojár, Konštruktér, Vizionár, Streamer. Zaoberám sa návrhom nových vecí (stroje, konštrukcie a stavby). Keď vidím, že sa dá niečo inovovať tak to detailne skúmam. Streamujem na Twitchi a Trove.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 14960x
Priemerná čítanosť článkov: 4987x

Autor blogu

Kategórie